FaktaInfo

Havrefiber – det populære lavkarbomelet

Havrefiber er egentlig ikke nytt innenfor lavkarbo.
Vi skal ikke lenger enn til Sverige, der havrefiber blir brukt i lavkarbobakst.
Havrefiber er også veldig mye brukt i oppskrifter fra USA.
Havrefiber var brukt i mat for noen år siden, men da etterspørsel var liten måtte butikker slutte å ta det inn.
Nå har etterspørselen blitt større her i Norge, etter at fett og forstand henvendte seg til Tights.no og de har reklamert det på sine sider. I Norge er det pr dags dato kun Tights.no som tar inn Havrefiber, men vi krysser fingrene for at flere butikker (helsekoster) tar inn etterhvert.

Havrefiber inneholder 100% fiber (betagluten). Fiber tar ikke kroppen vår opp, så dermed er havrefiber karbohydratfritt.

Betaglukan er en type fiber som finnes i skallet på havrekornet, og er gunstig for kolesterolet, blodsukkeret, hjertet, betennelser, mage- og tarm.
Havrefiber hjelper tarmen til å fjerne rester av karbohydrater. Det har blitt påstått at havrefiber også øker metthetsfølelse.
For å få et best mulig resultat, bør man få i seg 3 g betaglukan hver dag i flere uker.

 

Praktisk informasjon

Havrefiber kan absorbere inntil syv ganger sin egen vekt i vann og er da ypperlig å bruke i lavkarbobakst eller som fyll i stedet for loff i f.eks kjøttkaker.

Havrefiber hjelper deg dermed til å lage bakst med lavt innhold av karbohydrater og som er proppet av sunt og godt fiber.

Havre er i utgangspunktet glutenfritt, men da det ikke foreligger tester rundt dette, er det ingen garantier. Produksjonsmåten skal i utgangspunktet være glutenfri.

Havrefiber er ikke det samme som havregryn, havremel eller havrekli.

Jeg har akkurat fått havrefiber i hus og gleder meg til å ta det i bruk. Oppskrifter med havrefiber kommer fortløpende på bloggen, spesielt under bakverk og kaker

Print Friendly, PDF & Email

16 thoughts on “Havrefiber – det populære lavkarbomelet

  • Bakefruen

    Virker dette som hvetemel og kan man bruke vanlig gjær?

    Svar
    • akatrine

      Havrefiber er ikke det samme som hvetemel dessverre. På lavkarbokosthold er det ikke noe mel pr dags dato som virker på lik måte som hvetemel.
      Gjær trenger karbohydrater til å aktivisere seg og havrefiber inneholder ikke karbohydrater. Hvis du skal bake med havrefiber og gjær trenger du søtstoff som yacon sirup, lite øl, tagatesse etc slik at gjæren aktiveres

      Svar
  • Kan man lage grøt av havrefiber?

    Svar
  • akatrine

    Hei!
    Jeg har ikke prøvd å lage grøt av det ennå.
    Du finner flere grøtoppskrifter under albumet frokost/lunsj og grøt

    Svar
    • Hei!
      Jeg har prøvd å lage grøt av det, men det funket absolutt ikke! Man kan sikkert bruke det sammen med annet mel/gryn, men ikke alene.

      Svar
  • akatrine

    Jeg har mistenkt at det ikke går.
    Sammen med annen mel eller frø burde det nok gå ja

    Svar
  • Kan havrekli erstatte havrefiber i enkelte oppskrifter?

    Svar
  • Hei!
    Havrekli og havrefiber er ikke det samme.
    Havrekli er kli og inneholder karbohydrater fra havren.
    Havrefiber består kun av fiberet fra havren. Det inneholder derfor ingen karbohydrater

    Svar
  • Ann-Mari Ellefsen

    Hei! Er det mulig å bytte ut havrekli med havrefiber i brød?

    Svar
  • Hei!
    Nei dessverre.
    Havrekli inneholder karbohydrater/stivelse fra havren, det gjør ikke havrefiberet.
    Anne-Katrine

    Svar
  • Jette Hansen

    Hej
    Vi har fået havrefiber i Danmark 😄 Kan jer erstatte pofiber med havrefiber og i hvilket forhold ?

    Svar
  • Du kan bytte havrefiber og pofiber likt, men jeg kan ikke garantere deg samme resultat

    Svar
  • Hei. Kan jeg bruke havrefiber I shake for å få metthetsfølelse? Evt hvor mye?

    Svar
  • Hei!
    Det er jeg litt usikker å.
    Jeg bruker egg i smoothie for å gi metthetsfølelse og mct olje.
    Du kan også prøve chiafrø i smoothie

    Svar
  • Kan jeg bytte ut linfrømel med psyllium

    Svar
  • Hei!
    Linfrømel har bindende egenskaper, så ja jeg tror det er mulig, men du trenger mye mer psyllium for å få samme mengde binding. Der må du bare prøve deg frem

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *