FaktaInfo

Hvilke sukker (søtning) bruker jeg på lavkarbo?

Det tok meg lang tid å bli kjent med hvilke type søtning som anbefales på lavkarbo. 

Det var viktig for meg at den type søtningen jeg brukte ikke økte blodsukkeret mitt. 
Når det finnes så mange typer alternativ til sukker, så man kan føle seg litt «lost» i all letingen. 
For å kunne dekke bredden vanlig sukker har, må man bruke forskjellige typer alternativ søtning. 

Jeg lager er innlegg for å gi en oversikt over søtning jeg bruker, hvorfor jeg bruker det og hva jeg eventuelt bruker det sammen med. 

Sukrin
Sukrin får man i mange forskjellige varianter. Felles for alle typer sukrin er:
Den mest brukte og kjente, er basert på sukkeralkoholen erytritol.
Sukrin kom på markedet i 2007.
Sukrin er 100% naturlig og finnes i blant annet pærer, sopp og i noe fermentert mat.
Sukrin inneholder ingen kalorier og gir dermed ikke blodsukekrstigning.
Sukrin inneholder karbohydrater, men kroppen benytter seg ikke av dem.
Kroppen skiller ut sukrin gjennom urinen.
Karbohydratene kan da med andre ord trekkes ifra.
De fleste sukrin produktene gir fra seg en kald smak.
Den kalde smaken kommer av at erytritolkrystallene løser seg opp på tungen og avgir en kald smak.
Sukrin kan varmebehandles og er derfor godt egnet i bakst og i matlaging.
Sukrin skader ikke tennene slik vanlig sukker kan.
Noen typer sukrin får man kjøpt i dagligvare, andre på helsekost. 

De forskjellige typene av sukrin:
Sukrin – 70% som vanlig sukker. bør ikke overstige mer enn 20% av baksten.
Sukrin + – Dobbelt så søtt som vanlig sukker. Fint å bruke til søte oppskrifter, og kan brukes opp til 40% av baksten. Har samme konsistens som vanlig sukker. 
Sukrin 1 – like søtt som sukker. 
Sukrin gold – Brukes som brunt sukker. Gir minst metallsmak. Har en gylden farge og en fyldig og rund smak. Brukes godt sammen med fibersirup gold.
Sukrin melis – Brukes som vanlig melis. Har konsistens som finmalt sukker og løser seg lett opp. Fin å bruke til desserter, glasur etc. Kan gi metallsmak.
Sukrin øko – Tilsvarer sukrin.
Tights har sitt eget merke som heter Sukkr. Sukkr tilsvarer det samme som sukrin produktene.

Tagatesse 
Tagatesse er et kaloriredusert strøsukker basert på tagatose. Tagatesse er utsolgt fra produsenten og det kommer nok ikke tilbake før et stykke ut i 2021. Tagatesse kan byttes ut med Finesse i de fleste oppskrifter.
Det er dobbelt så søtt som vanlig sukker.
Tagatesse skal kun brukes i halv mengde av vanlig sukker.
Tagatesse har ingen kald smak slik som sukrin har.
Tagatesse kan karamelliseres.
Tagatesse kan fort få en brunende effekt og tåler dermed ikke så høy varme, maks 160°C.
Posen som tagatesse kommer i må oppbevares tørt.
Hvis tagatesse kommer i kontakt med fuktig luft eller væske, vil sukkeret klumpe seg og blir hardt.
Tagatose inneholder noen kalorier, men fordi den kun arbsorberes delvis i kroppen (15-20%) gir det mindre blodsukkerstigning enn vanlig sukker.
Ved bruk av store mengder tagatesse kan tagatose gi mageproblemer. 

Finesse
Finesse har jeg ikke fått prøvd ennå, men det skal erstatte tagatesse. 
Finesse karamelliserer på samme måte som tagatesse. Finesse tåler ikke like høy varme som tagatesse. Finesse er dobbelt så søtt som vanlig sukker, det vil si at du bruker samme mengde som i tagatesse. 
Finesse er søtet med Søtstoffer (isomalt, erytritol, sukralose), inulin fra sikorirot.

Fibersirup
Fibersirup er gått ut av produksjon. Funksjonell mat gjennomførte flere tester på fibersirup og oppdaget at råvareleverandleren oppga feil næringsinnhold av produktet. Fibersirup inneholt mer karbohydrater enn det produsenten hadde oppført, så Funksjonell mat sluttet derfor å produsere dette. Funksjonell mat ønsket å være 100% trygge på at de varene de leverer er godt dokumentert og inneholder det de sier. Sukrin sirupene har erstattet disse produktene. 

Sukrin sirup 
Sukrin sirup har de samme egenskapene som fibersirup og har samme søthetsgrad. SukrinSirup inneholder lite kalorier og er helt glutenfri.  SukrinSirup er blodsukkervennlig, og sirupen er i tillegg både tannvennlig og prebiotisk.
Sukrin sirup inneholder løselig maisfiber brukes i matvarer for å øke fiberinntaket og erstatte sukker. Løselig masifiber gir mange av de samme fordelene som korn, grønnsaker, frukt og belgfrukter. Løselig maisfiber hjelper tarmen til å jobbe slik den skal og kan ha prebiotiske effekter. Løselig maisfiber er snill mot blodsukkeret og øker opptaket av kalsium.
Sukrin sirup får du i:
Sukrin sirup gold: nøytral sødme og passer fint til bakst. Erstatter sukrin sirup clear og gold.
Sukrin sirup maple: har en smak av lønnesirup. Veldig god til pannekaker
Sukrin sirup caramel: smaker karamell og er ypperlig til desserter eller bakst der du ønsker en karamellsmak.
Tights har sitt eget merke innen sukrin sirup og har også en clear variant. Personlig syns jeg tights sine siruper har mindre smak. 

Natreen
Natreen er en ideel sukkererstatter til vanlig sukker.
Det ser ut som vanlig sukker og smaker som vanlig sukker.
Har samme volum og søtningsgrad som vanlig sukker.
Natreen består av de kunstige søtstoffene cyklamat og sakkarinkcal og påvirker ikke blodsukkeret.
Natreen finnes i 3 former; suketter, flytende og som strøsukker.
Det er begrenset hvor mye cyklamat og sakkarin kroppen skal ha pr dag, så derfor anbefales ikke natreen i store mengder av gangen.
Den kan fint brukes som strøsukker i tillegg til annen søtning i bakst etc.
Natreen kan også kamuflere noe metallsmak fra sukrin.
Passer godt til diabetikere. 
Natreen flytende: 

Natreen stevia 
Natreen Stevia har tatt de gode kvalitetene til Steviaplanten som gir den gode søte smaken.
Natreen Stevia inneholder Stevia ekstrakt og det offisielle navnet er «steviol glykosider».
Finnes som strøsukker og suketter.

Stevia/steviosa
Stevia er en gruppe planter som ofte kalles sweetleaf eller sugarleaf («sukkerblad»).
Plantene inneholder glykosider som er opp til 300 ganger søtere enn sukker.
21. november 2011 ble det kjent at stevia var blitt godkjent i EU og EØS.
Planten vokser oftest i sør og mellom Amerika, men den har også blitt funnet i ulike land i Asia.
Inneholder ikke kalorier og gir dermed ikke blodsukker stigning.
Norge har begrenset inntak til 4 mg pr kg kroppsvekt pr dag.
Man får kjøpt stevia som: 1) plante der man kan bruke blader i matretter eller man kan tørke bladene 2) Strøsukker 3) Dråper.
Stevia må måles nøye opp fordi det er så søtt.
Stevia Sweet strøsukker: like søtt som sukker. Godt søtningsmiddel til bakst, desserter etc.
Stevia sweet flytende: fin å bruke til baking, matlaging, drikke etc. 1 ts tilsvarer 4 g sukker. 
Stevia sweet suketter: tilsvarer vanlig suketter

Steviadråper med smak tilfører søthet og smakstilsetning.
Smaker som mandelessens, sitron, kaffe, karamell, vanilje, bringebær etc.
Jeg bruker det for å smakstilsette kaffe, karameller, sjokolade, bakverk etc.
6 dråper tilsvarer 1 ts. 

Det finnes garantert flere typer søtningsstoffer også, men det er det jeg bruker i mitt kosthold

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *