Hvorfor bør nøtter og frø bløtlegges før bruk

Tidligere så jeg ikke meningen med å skylle nøtter og frø før bruk, men i det siste har jeg kjent at magen min krangler veldig når jeg spiser knekkebrød og bakst uten av frøene er lagt i vann.
I dette innlegget tenkte jeg å informere om hvorfor det er viktig at frø og nøtter blir lagt i vann før du tar det i bruk i knekkebrød, rundstykker eller bare spiser det som det er. 

Hva inneholder nøtter og frø

  • Nøtter og frø er proppet full av umettet fett, vitaminer, mineraler, fiber, protein og en rekke gunstige plantestoffer. 
  • Nøtter og frø kan dempe betennelse og forebygge sykdom. 
  • Nøtter og frø kan virke litt hardt mot magen, spesielt for de som er sensitive, har en autoimmun sykdom eller har irritabel tarm.
  • Frø er opprinnelig laget for å passere mest mulig ufordøyd i tarmen, slik at frøene kan spire på nye steder. Frø inneholder ensymer som hindrer at tarmen klarer å ta opp de gode næringsstoffene frøene innehar, antistoffene til nøtter og frø
  • Nøtter og frø inneholder fytin syre. Fytin syre beskytter nøtter og frø mot inntrengere, bakterier, mugg, insekter etc Fytinsyren hindrer ikke bare mineralopptaket av nøtter og frø, hemmer  også vårt fordøyelsesenzymer.

Hvorfor der er viktig å bløtlegge nøtter og frø

  • Bløtlegging stimulerer nøtter og frø til spiring og nøytraliserer antistoffene. 
  • Bløtlegging av nøtter og frø vil øke tilgjengeligheten av det umettede fettet, mineralene, fiberen kroppen får trenger.
  • Bløtlegging av nøtter og frø bryter ned ensymet som kan virke irriterende for tarmen, og starter nedbrytning av gluten som kan være vanskelig å fordøye. 
  • Det vil med andre ord si at bløtlegging bedrer fordøyelsen og næringsopptak.
  • Bløtlegging og fermentering av mat er en gammel tradisjon, som har blitt mer og mer på moten igjen nå.
  • Nøtter og frøene smaker mye bedre.

Hvordan bløtlegge nøtter og frø

Legg nøtter og frø i en bolle.
Hell over vann, ca 4-5 cm over nøttene/frøene.
Tilsett 1 ss salt eller 1 ss eddik i vannet.
La ligge i vannet minst 7 timer.
Fyll eventuelt på med mer vann.
Sil av vannet og skyll nøttene og frøene godt
Skal du ikke bruke nøttene med en gang i bakst, er det lurt å tørke dem.
Tørk i stekeovn på 40° på varmluft i ca 12-24 timer med ovnsdøra på gløtt slik at dampen slipper ut. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *