Fakta

Hva betyr lavkarbo?

Ofte kommer jeg over mennesker som lurer på hva lavkarbo egentlig er.

Det er mange mennesker der ute med fordommer mot lavkarbo og har oppfattelse av at det eneste som spises er egg, bacon og smør.
Før jeg startet på lavkarbo for halvannet år siden, må jeg innrømme at jeg hadde mange av disse tankene selv også.
Det var ikke før jeg Googlet, leste artikler og meldte meg inn i flere lavkarbosider på facebook, at jeg virkelig forsto hva lavkarbo er. 

Så hva er egentlig lavkarbo?
Fra Wikipedia: «lavkarbo innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett.
Lavkarbokosthold anvendes for vektnedgang eller vektstabilisering.
I Norge anser man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er redusert til et inntak mellom 0 til og med 150 g karbohydrater per dag.»

I følge denne definisjonen tilsvarer karbohydratnivået rett i underkant av 30% av energinivået til en kvinne. 

Denne definisjonen er med andre ord ganske fleksibel.
Det betyr i praksis at det finnes mange forskjellige lavkarbo versjoner.
Snakker du med to forskjellige personer på lavkarbo, kan du få to forskjellige versjoner.
Hva som betyr lavkarbo for deg, er ikke nødvendigvis lavkarbo for en annen.
Det viktigste er å respektere at vi er forskjellige og velger forskjellig.

Fedon Lindberg var en av de første personene som nevnte lavkarbo.
Jeg kan huske at han var i media for ca 20 år siden.
Han har gjennom tiden fått mye negativ blest, men av ukjent årsak virker hans kost.
Flere leger forundret seg over at Fedons kost stabiliserte blodsukkeret hos flere mennesker med ukontrollerbar diabetes type 2.
20 år har gått og lavkarbo har blitt mer kjent, men allikevel er det mange leger og forskere som kritiserer Fedon Lindbergs metoder og kosthold. 

Det finnes forskjellige typer lavkarbo, men felles for de fleste er å kutte ut enkelte matvarer som:

  • Hvitt mel
  • Sukker
  • Raske karbohydrater
  • Poteter
  • Ris
  • Pasta

Lavkarbo deles inn følgende:

  • Smartkarbo: Man spiser langsiktige karbohydrater i form av spelt, havre, bygg, frukt, alt av grønnsaker, bønner og linser.
    Man teller ikke karbohydrater på samme måte som strengere lavkarbo.
  • Liberal lavkarbo: Man spiser opptil 80-120 karbohydrater pr dag.
  • Moderat lavkarbo: Man spiser 40 – 80 karbohydrater per dag.

  • Streng lavkarbo/ketogen: Under 40 karbohydrater per dag. Mange definerer dette til under 20 karbohydrater per dag. 
    Jeg vet det finnes et kosthold med 0 karbohydrater per dag også, men dette har jeg ikke studert.

Det som spises på et lavkarbo kosthold er:

  • Bær
  • Grønnsaker
  • Kjøtt
  • Fisk
  • Meieriprodukter
  • Egg
  • Nøtter

En grei huskeregel er at karbohydratnivået i innholdsfortegnelsen bør ligge rundt 5 karbohydrater per 100 gram.
Alle grønnsaker over bakken og noen grønnsaker under jorda som f.eks løk og sellerirot er lavkarbo.


Mel som brukes i et fra strengt til moderat lavkarbo er:

  • Mandelmel
  • Sesammel
  • Kokosmel
  • Fiberfin
  • Pofiber
  • Fiberhusk
  • Fibrex

Søtning i form av:

  • Sukrin
  • Tagatesse
  • Fibersirup
  • Stevia. 

Mer informasjon om lavkarbo og hvordan man kan leve på lavkarbo som livsstilsendring kommer en annen dag. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *