FaktaInfo

Hva slags mel brukes på lavkarbo?

Tenkte jeg skulle skrive litt om de forskjellige meltypene jeg bruker.

Det tok litt tid før jeg forsto at når du lever på lavkarbo skal man ikke ha melprodukter.
Grovt mel inneholder stivelse i form av langsomme karbohydrater.
Et smartkarbo kosthold kan man bruke spelt, bygg, havre etc.

Men hva med glutenfritt mel?
Glutenfritt mel er dessverre heller ikke innenfor på lavkarbo.
Glutenfritt mel inneholder mer karbohydrater enn vanlig mel, dette fordi glutenfritt mel inneholder mye raske karbohydrater. 

Alle melsortene innenfor lavkarbo inneholder karbohydrater.
Lever du på streng lavkarbo diett, kan dette bli for mye karbohydrater, men det er også viktig å tenke på totalen.

Disse melsortene bruker jeg:

Mandelmel – kommer i to forskjellige varianter: fettredusert og malte mandler.
Det fettreduserte mandelmelet er kaldpresset. Det inneholder mindre fett. Malte mandler er skollede mandler som er finmalt.
Skollede mandler inneholder mer fett. Det går helt fint an å male mandler selv.
Mandelmel er yppelig å bruke til baking. Baksten får en saftig og fuktig resultat.
Mandler inneholder antioksidanter, proteiner, fiber, vitaminer og mineraler som er viktige for mennekser
Mandelmel inneholder 11 karbohydrate pr 100g, derav 8 karbohydrater som er sukkerarter. 

Kokosmel – kokosmel er laget av malt kokoskjøtt. Kokosmel har en søt smak av kokos.
Kokosmel kan fint brukes sammen med andre melsorter som mandelmel og sesammel. Brukes ofte i søte deiger som kaker etc.
Kokosmel binder væske lettere enn mandelmel, så bruk ca 80% av mengden kokosmel kontra mandelmel.
Kokosmel inneholder mye fiber, protein og fett.
Kokosmel inneholder 18 karbohydrater pr 100g 

Sesammel – er laget av avskallede og fettreduserte sesamfrø.
Sesammel har en litt spesiell nøtteaktig smak. Det kan være lurt å bruke litt og litt av sesammel da det kan få en markant smak på bakst.
Sesammel brukes på samme måte som mandelmel eller i kombinasjon med mandelmel.
Inneholder nesten 50% fiber og protein.
Sesammel inneholder 6 karbohydrater pr 100g. 

Pofiber/potetfiber – består av tørkede fiber av potet. Inneholder 70% fiber. Pofiber gjør baksten saftigere og er veldig fin å bruke til panering. 

Fiberfin – er maisstivelse fra en spesiell australsk maisplante. Den er dyrket frem over flere år.
Fiberfin består derfor av resistent stivelse, som betyr at kroppen ikke bryter dette ned på lik linje som vanlig stivelse.
Fiberfin inneholder mye fiber.
Fiberfin øker fettforbrenningen, stabiliserer blodsukkeret, holder deg mett lengre og har god effekt for tarmsystemet.
Fiberfin brukes sammen med andre melsorter. 
Pofiber og fiberfin kan brukes om hverandre, bare det at fiberfin inneholder mer karbohydrater. 

Peanøttmel – er laget av fettredusert ristede peanøtter.
Inneholder over 50% protein og ca 12 % fiber.
Inneholder flere mineraler ogvitaminer.
Har en smak av peanøtter.
Fin å bruke til kjeks, kaker, pannekaker etc.  

Solsikkemel – inneholder kun 2 karbohydrater. Solsikkemel er økologisk, fettredusert og malte solsikkefrø. Solsikkemel inneholder fiber og proteiner. Har en nøytral men litt nøtteaktis smak. Solsikkemel er ganske mørkt, så baksten får en mørkere farge, som grovbrød. Solsikkemel er glutenfritt.

Fibrex/sokkeroefiber – fiber uten smak som kommer fra sukkerrør. Fibrex gir baksten en mer grov konsistens og gir baksten økt fiberinnhold. Fibrex øker holdbarhet i bakst og gjør baksten mer saftig.
Fibrex er glutenfritt. 

Hampfrø/hampmel – inneholder sunt fett, proteiner og kostfiber, og setter god smak på matretter. hampfrø har en mild nøttesmak. Hampfrø inneholder magnesium, vitamin E, kostfiber og proteiner. 

Gresskarmel – Jeg har kjøpt gresskarmel, men er litt skremt av den grønne fargen. Gresskarmel er avfettet og malte gresskarkjerner. Mexico regnes som fødestedet til gresskarmel. I Sør-Amerika og Afrika er gresskarmel mye brukt som en del av behandling for mange sykdommer som betennelser, allergier, stabiliserer hormoner og det styrker immunforsvaret grunnet ens innhold av mange vitaminer, kalium, magnesium, sink, fosfor, omega 3 og 6. Gresskarmel inneholder lite karbohydrater og mye protein. Gresskarmel er veldig fint for diabetikere da det regulerer blodsukkeret. Gresskarmel er naturlig glutenfritt. 

Fiberhusk/psyllium – består av vannløselig fibertråder, som blir til gelelignende konsistens sammen med vann.
Fiberhusk suger opp væske, tykner og binder sammen deigen.
Fiberhusk gjør også deigen mer holdbar og saftigere. 

Johannesbrødkjernemel (jbkm) – er laget fra frøene fra fruktbelgene til johannesbrødtreet rundt Middelhavet.
Johannesbrødkjernemel brukes som bindemiddel og fortykningsmiddel i sauser, supper, gryter etc.
Kan brukes som bindemiddel i brød også.

Xanthaxgum –  er et vannløselig karbohydrat fremstilt ved fermentering av en sukkerkilde, polysakkarid, med bakterien Xanthomonas campestris. Det er fermentert på mais, og inneholder derfor ikke spor av gluten. 
Xanthaxgum brukes i bakst for å gi baksten fleksibilitet og smidighet slik gluten gir til vanlig bakst. 
Xanthan gum brukes også for å bedre strukturen, gjøre baksten fastere, og mer elastisk. Xanthaxgum er veldig fint å bruke når du baker kanelboller eller trenger å forme baksten.
Du trenger ikke store mengder av xanthaxgum i bakst. Ofte er 1/2-1 ts nok. 

Agar agar – er en geleaktig stubstans. Agar agar er nesten uten lukt og smak. Agar agar sveller i kaldt van og løser seg opp i varmt vann. Agar agar er fin erstatter til gelatin og brukes i små mengder.

Havrefiber – det kan du lese mer om her 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hva slags mel brukes på lavkarbo?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *