Fakta

Er salt salt og hvorfor er salt viktig i et lavkarbokosthold

Hva er salt?
Natriumklorid er den kjemiske betegnelsen for salt, også kjent som koksalt, havsalt, sjøsalt, steinsalt, bordsalt, spisesalt etc.
Natriumklorid er den mest utbredte forbindelsen mellom natrium og klor.
All fast form av natriumklorid har kommet fra havet og fremstilles ved fordamping rundt 0 grader. 
Utvinning og renheten av saltet skjer på forskjellige måter, avhengig hvor det kommer fra. Salt kan komme fra Amerika, Hawaii, Italia, Frankrike et og har ulike bruksfunksjoner.
Det som nevnes som salt i hverdagen er koksalt, brukes til matlaging, konservering og har formelen NaCl. 

Er salt bra for oss?
Salt er bra for kroppen i små mengder, men i for store mengde binder saltet seg til vannet i kroppen.
Husk at alle celler trenger salt, for å hjelpe til med å næringsstoffer inn til cellene. Veldig mye av kroppen våre består av saltvann.
Hvis du får i deg for mye salt kan dette gi høyt blodtrykk, hjerte og karsykdommer i ytterste konsekvens.
Det er i og for seg ikke saltet som er farlig for oss, men mere Natriumklorid, som saltet inneholder.
Kroppen vår klarer ikke å forbruke mer enn 1,5g pr dag, men Helsedirektoratet ønsker at man skal redusere saltnivået til 5-6g pr dag.
I dagens kosthold med mye halvfabrikata og ferdigprodukter får vi i oss altfor mye salt. All mat vi spiser inneholder salt; brød, pålegg, boksemat, kjøtt, ferdigposer etc. Dette er en av grunnene til at vi må redusere inntaket av salt, men det er da ikke enkelt??
Nei enkelt er det ikke.
I 2014 måtte alle ferdigpakninger merkes med salt eller natriumklorid. På denne måten kan man se om varen du skal kjøpe inneholder salt. Nøkkelhull produkter skal inneholde mindre andel salt enn andre produkter. I dag spiser nordmenn 10g salt pr dag, hvis ikke mer.

Salt er viktig for at kroppen skal fungere blant annet for å redusere infeksjoner. Salt er også viktig i forhold til smaksforsterkning, konsistens og konservering av mat. Og mye av dette skal vi fortsette med. 
Men hva skjer hvis man slutter å spise brød, halvfabrikata og ferdigprodukter?
Det vil si naturlig mat laget fra bunnen, jo da kan man risikere å få i seg for lite salt, elektrolyttene i kroppen kommer i ubalanse.
Du kan merke at du får for lite salt ved; forvirring, slapphet, utmattelse og muskelkramper.
Dette er veldig vanlig når en starter på et lavkarbo kosthold eller går fra ultraprossesert mat til naturlig mat.
Med andre ord, så er det ekstra viktig når man spiser lavkarbo kost at man tilsetter salt i maten sin, eventuelt også får i seg litt salt i vannet, tar saltshot etc.

Spiller det noen rolle hva slags salt man bruker?

Man kan dele salt inn i to bolker: Uraffinert salt og industrisalt/raffinert salt.
Industrisalt/raffinert salt: brukes hovedsaklig til koking av lettsaltet vann, til grønnsaker etc. Denne salttypen er kjent som husholdningssalt/bordsalt og kalt Jozo salt. Industrisalt er ofte tilsatt tilsetningsstoffer som feks jod og midler som gjør at det ikke klumper seg. Mange av næringsstoffene og mineralene til det opprinnelige saltet er fjernet i raffinerings prosessen. 
Uraffinert salt: brukes til fin salting som salting etter at maten er tilberedt. Man snakker da om maldonsalt, havsalt, kosher salt og himalayasalt. Uraffinert salt inneholder fremdeles spor av magnesiumklorid, kalsium, mineralt og partikler av leire og er avheng av hvor saltet kommer fra. Maldon og Keltisk salt er blant annet hentet fra havvann (saltvann), mens andre salter som Hymalayasalt er utvannet fra steiner og gruver. Derfor omtales uraffinert salt som bedre. Saltes form, krystaller, gir fra seg også forskjellig aroma på tungen. Mange av disse salttypene inneholder også mindre Natriumklorid. 
Så med andre ord i små mengder som smakstilsetning kan man smake forskjell på de ulike uraffinerte salttypene. Les deg opp om saltet du ønsker å bruke.
Hvilket salt du ønsker å bruke er litt smak og behag ift dette. 

Personlig bruker vi mye havsalt i matlaging, både kvernet og i krystaller.
I perioder bruker vi selvfølgelig også bordsalt, men prøve rå gå mer og mer bort fra dette
Som topping av mat eller til vann å drikke bruker vi Keltisk salt

Her er noen eksempler på hva du kan bruke de forskjellige salt typene til
Husholdningssalt/bordsalt: til matlaging, salting av vann, all mat du skal koke
Flaksalt/fingersalt: til finsalting ved bordet når maten skal serveres
Mineralsalt/Himalayasalt: finsalting ved bordet  litt mer luksus utseende. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *