Blogg

Lavkarbo bakst på godt og vondt

baking smiley

Jeg har alltid vært glad i å bake, spesielt gjærbakst.
Gjær er så takknemlig og gjør jobben sin.
Gjær gir alltid vellykket bakst. 

Det å droppe hvetemel, mel med gluten og gjær har vært utfordrende og jeg syns det fremdeles er utfordrende. 
Smaken på gjærbakst savner jeg ikke, men at deigen ikke oppfører seg slik jeg vil, kan jeg i perioder savne. 

Det å bake med mandelmel, pofiber, fiberfin, sesammel, kososmel, fiberhusk, natron og bakepulver byr til stadighet på utfordringer.
Mel som ikke inneholder gluten og sukker hever ikke med gjær, så inntil videre (før jeg har fått forsket mer på virkningen av gjær og lavkarbo bakst) er gjær utelukket.
Jeg kommer til å skrive litt om mine erfaringer rundt dette i dag.
Øvelse gjør mester er det noe som heter.
Vi spiser jo med øynene også, så utseende har også betydning, ikke bare smaken.
Smakskombinasjonene får jeg til og det jeg baker smaker godt.
Mann og barn smaker ofte og det er veldig sjelden jeg får høre at baksten tilhører søpla.
Må innrømme for dere at det ble endel «tilhører søpla mat» til å begynne med rett etter at jeg begynte på lavkarbo.
Men som sagt øvelse gjør mester også smaksmessig.
Det er morsomt å tenke ut nye oppskrifter og prøve på nye ting, så det gjelder å ikke gi opp.

Nå kommer noen få punkter for en mislykket deig:

Kompakt deig = hever ikke
Kaldt vann = hever ikke
For lite egg = hever ikke, baksten blir kompakt
For lite bakepulver = hever ikke
For mye egg = eggesmak
For mye fiberhusk = seig deig, deigen kan oppleves som lim

Med andre ord er det viktig å finne den gyldne balansegangen. 

Noen punkter for vellykket deig:

Passe med egg = ikke eggesmak, deigen hever
Passe med bakepulver = deigen hever
Varmt vann = bakepulveret begynner sin prosess med heving med en gang
Passe deig = deigen blir luftig

Hva som er passe deig, er også avhengig av hva man lager.
Noe bakst er flytende, mens andre typer bakst må være kompakt slik som boller for eksempel.
Da er det ikke lett å lære seg å finne denne balansegangen. 

I går skrev jeg at jeg hadde fått noen nye former av min mann.
Disse måtte jeg prøve ut i går og i dag. 

Her er formene jeg fikk

Jeg har brukt formene til å lage nøttebrød, kokosrundstykker og en ny oppskrift på loff.
Første oppskriften på loff ville ikke heve, mens deig nr 2 oppførte seg litt mer takknemlig laughing
Legger bildene ved siden av hverandre, slik at dere ser hva jeg mener.
Oppskriftene kommer i løpet av morgendagen.


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *