Blogg

Min diabetes historie

Anne-Katrine

Tenkte jeg skulle dele litt av min diabeteshistorie.

Jeg tror jeg kan erindre at min mormor hadde diabetes, men er ikke sikker. Jeg har dessverre ingen som kan bekrefte eller avkrefte dette. 
Min mor fikk diabetes type 2 da hun var 29 år. Hun klarte ikke å regulere sin diabetes veldig godt. Legene oppdaget ikke hennes diabetes før hun ble veldig syk med hjertesvikt. Hun gikk på medisiner og satte insulinsprøyter etter kort tid. Jeg kan huske at legene anbefalte henne Fedon Lindbergs kosthold på midten av 90 tallet. Legene forsto ikke hvorfor pasienter som spiste hans kost klarte å regulere sitt blodsukker bedre.
Hun fulgte hans kost periodevis. Min mor fikk dessverre mange senkomplikasjoner grunnet hennes ustabile blodsukker og tidvis dårlige kosthold, der hun spiste alt hun ønsket i form av drikke, kaker, godteri etc. Kroppen hennes orket ikke å kjempe mer med komplikasjoner da hun var 55 år gammel.

Da jeg var ung trodde leger at diabetes type 2 kunne være avhengig av overvekt og feil ernæring.
Det at det kunne være arvelig var det ingen som tenkte på.

Jeg har alltid ønsket å være opptatt av et normalt sunt kosthold, men med godt i perioder.
Etter min første graviditet la jeg på meg over 30 kg. Jeg slet med å gå ned de kiloene igjen. Jeg trente og prøvde forskjellige slankekurer i perioder. Jeg gikk ned, men gikk ofte like fort opp igjen. Kroppen min husket overvekten og ville tydeligvis være der. 

Høsten 2016 brakk jeg halebenet. Pga halebensbrunnet resulterte det i mye innaktivitet. Da jeg ikke kunne gå lange turer, ble ofte trøsten litt mer mat og godteri. Vekten økte da med et par kilo.
April 2017 ringte min far og fortalte at han hadde fått diabetes type 2. 
Nå hadde jeg 2 foreldre med diabetes type 2, og da er arveligheten enda større, nærmere 80%.
Jeg måtte vente på legetime i 2 uker.
Mens jeg ventet målte jeg blodsukkeret mitt før måltider og etter måltider på jobb. Jeg mistenkte da at jeg var på grensen for diabetes type 2, da jeg hadde målinger på ca 11-12 etter måltider.
Jeg prøvde å være ekstra flink og følge min kunnskap om sunt kosthold den siste uken før jeg dro til legen.
Resultatet etter legebesøket, var 8 i fastende blodsukker og ca 8 i langtidsblodsukker.
Tallene i seg selv er ikke så høye, men nok til at jeg måtte endre noe.
Jeg fikk diagnosen diabetes type 2 i en alder av 37 år.
Jeg kjente ingen som hadde fått diabetes type 2 diagnose så ung.
Legen ville sette meg på medisiner, men jeg ønsket ikke medisiner og fortalte legen at jeg ville prøve uten.
Første kommentar fra legen var «da skal du på lavkarbo kosthold. Du skal kutte ut brød, poteter, ris og pasta og du tar blodprøver hver 3 uke» 

Legen sa også at hun ønsket å ha blodsukkeret mitt under 6.1, da jeg var så ung.
De første tankene mine var, det blir vel ingen sak ?.
Etter at jeg fikk summet meg, tenkte jeg «hva er det jeg har begitt meg ut på?»

Hva kan jeg spise? Hva er karbohydrater? Hva er lavkarbo? Hva reagerer jeg på?
Jeg hentet et blodsukkerapparat på apoteket på vei hjem den dagen. 
Min første blodsukkermåling var på 12,9, 5 timer etter at jeg hadde spist sist.
Jeg brukte de neste dagene til å sette meg inn i diabetes og lavkarbo. 
Jeg oppfattet fort at normalt sunt kosthold inneholdt altfor mange karbohydrater og at jeg oversteg anbefalt karbohydratnivå og vel så det. 
Jeg målte fastende blodsukker og 2 timer etter hvert måltid for å følge med på blodsukkeret.
Jeg merket fort at en av de tingene jeg reagerer mest på er mel og melprodukter. 
Etter 3 uker  hadde vekten begynt å rekke på seg og blodsukkeret var på vei ned. 
Jeg ble fulgt opp hver 3. uke av legen i 6 måneder med nye blodprøver og veiledning. 
Nå spiser jeg moderat lavkarbo og mot smartkarbo.
Jeg har noen utskeielser i året. Hver gang øker blodsukkeret mitt ganske mye, så det er ganske klart at kroppen min produserer lite insulin og den insulinen jeg produserer klarer ikke å gjøre jobben godt nok.
Jeg er innstilt på å fortsette med moderat lavkarbo så lenge kroppen min aksepterer det.

Øker blodsukkeret mitt og jeg må på medisiner, må jeg akseptere det. For ja, noen ganger hjelper det ikke alltid kun med kosthold. Noen må ta medisiner i tillegg. 
Etter snart 2 år på moderat lavkarbo, er fastende blodsukker alt fra 5.0-6.1 og langtidsblodsukker på under 6.
Mitt resultat er 21 kg ned. ?

Bilde fra desember 2016

ak stol vegg

 

Bilde januar 2019 – 21kg lettere ?

2019 01 06 18.19.52 Copy

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *