Blogg

Hvordan klare seg på lavkarbo i julen

Etter at jeg startet på lavkarbo ble sukkertrollet i kroppen min redusert.
Lysten på sukker og godterier ble mer og mer redusert.
Helt slutt har det nok ikke blitt, men det kan jeg takke meg selv for. 

Det å leve på lavkarbo kan være lett i ukenedagene og 10-11 måneder i året, men når jula kommer vet jeg at mange sliter med å holde et lavkarbo kosthold. 
Det er mage fristelser i form av god mat, gode kaker, god vin, godt øl etc.
Vi må heller ikke glemme mye familiebesøk og da kan et lavkarbo kosthold by på noen utfordringer.
Du må selv velge om du ønsker å holde stø kurs på lavkarbo kosten, skeie ut en gang eller skeie ut i julen for så starte opp igjen til nyåret.
Jeg dømmer ingenwink 

Jeg blir utfordret til stadighet, og noen perioder er det vanskeligere enn andre.
Personlig vurderer jeg i hvert enkelt tilfelle om jeg skal skeie ut eller ikke og i tilfelle hvilken mat jeg skal skeie ut med.
Jeg må vurdere det ift hva kan jeg eventuelt skal spise, slik at blodsukkeret mitt ikke øker så mye.
For meg så er mel en av verstingene.
Jeg får høre til stadighet at jeg er standhaftig, men det betyr ikke at jeg er streng hele tiden.
Jeg skal «leve litt» jeg ogsåembarassed, og er definitivt ikke perfekt.
Alt avhenger av hvor mye for min del.
Jeg øker heller karbohydrat nivået litt og ligger rundt 100 karbohydrater om dagen i juletiden og tilsetter litt frukt i min kost i stedet for å skeie helt ut.

Det å gå på lavkarbo diett betyr ikke at vi ikke kan kose oss.
Det er viktig for meg å kunne kose meg på lik linje som de andre her hjemme. 

I dag kommer jeg til å skrive litt om hvilke planer jeg har for julen innenfor lavkarbo kosten og hvordan du kan prøve å holde kosten også nå i juletiden. Jeg er ikke opptatt av å være i ketose, så det skal jeg ikke uttale meg om. 

Her er noen punkter som er viktig for meg i julen:

  • Lage kaker og godterier jeg liker best (rocky road, bounty, knekk, sjokolader, marsipan, krumkaker, pepperkaker, kransekaker og julekake)
  • Alltid ha peanøtter og baconsvor i skapet.
  • Planlegge måltidene vi spiser her hjemme.
  • Finne alternativer til hva jeg kan spise når vi spiser borte.
  • Fokusere på den maten jeg kan spise, ikke fullt så mye den maten jeg ikke kan spise.
  • Tilby meg å lage dessert eller kaker når vi skal bort (karamellpudding, panna cotta, bringebærmousse, ostekake, pavlova og suksessterte)
  • Bake rundstykker, lomper og knekkebrød og ha det tilgjengelig.
  • Lage nok alternativt tilbehør, slik at alle kan smake – av erfaring blir det spist opp.
  • Bytte ut sukker med sukrin, tagatesse eller stevia i blant annet krem.
  • Erstatte mel i sauser med kremost og fløte eller johannesbrødkjernemel.
  • Være åpen om hvorfor jeg ikke spiser noe hvis noen spør.
  • Ha humor.foot-in-mouth
  • Ha litt viljestyrke på lurwink

Noen forslag til hva en kan spise:

  • Til ribbe: rosenkål, hjemmelaget surkål, hjemmelaget medsiterkaker, grønnsaker og evt litt jordskokkmos.
  • Til kalkun: fløtegratinerte grønnsaker, rosenkål og rørte tyttebær.
  • Til pinnekjøtt: kålrotmos, men erstatte potet med babygulrøtter. Sellerirotmos og sky.
  • Til torsk: erter ned til 6 karbohydrater pr 100g. Ertestuing og sellerirotmos.
  • Til koldtbord: eggerøre og laks, reker, kald ribbe med dijonsennep, julesylte og ribberull, juleskinke, waldorfsalat (men ha druer ved siden av), brokkolisalat og masse gode oster.
  • Dessert: multekrem og krumkake, lavkarbo versjonen av riskrem og bringebærsaus, panna cotta, karamellpudding.

    Alle oppskriftene finner du i juleheftet jeg har laget. 
    Noen oppskrifter finner du også på ak`s nye livsstil lavkarbo/smartkarbo

Ønsker med dette alle en riktig God Jul!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *