Lavkarbo ovnsbakt ostekake
Da mannen og jeg skulle feire sønnens vårs 1 års dag, kjøpte vi en ostekake som smakte helt himmelsk. Ostekaken var ovnsbakt og inneholdt karamell og sjokolade. For ikke så lenge siden nevnte mannen denne ostekaken igjen, så da begynte hjernen min å jobbe med å gjøre ostekaken lavkarbo.
En morgen jeg så på God Morgen Norge lagde Wenche også en ovnsbakt ostekake, og da ble inspirasjonen enda større til å lage denne kaken.
Lavkarbo ovnsbakt ostekake ble dermed til. Lavkarbo ostekake inneholder smeltet sjokolade og salt karamell. Alt vi egentlig skal være forsiktige med.
Mannen syntes ostekaken var god og kjente igjen smakene for 15 år siden, og det er et godt tegn. Ostekaken er også utrolig mektig.
For noen måneder siden kastet jeg nesten alle mine kakeformer (var rustne og jeg hadde plan om å kjøpe nye), noe jeg angret bittert på da jeg skulle lage denne ostekaken. Jeg hadde glemt å kjøpe nye kakeformer….
Neste gang jeg lager den skal jeg bruke mindre form slik at det blir mer ostefyll.
NB! da må nok kaken steke litt lenger
Oppskrift på lavkarbo ovnsbakt ostekake
Bunnen
§ 150g mandler
§ 150g peanøtter
§ 1 ss sukrin sirup gold
§ 2 ss pofiber
§ 100g smeltet smør
Ostemassen
§ 400g kremost naturell
§ 3 dl seterrømme eller creme fraiche
§ 1 dl sukrin + eller tagatesse
§ 4 egg
§ Litt sitronsaft
§ 60g smeltet sukkerfri sjokolade
§ 2-3 ss salt karamellsaus
Salt karamellsaus
Du kan lage 2 varianter av karamellsausen, en med tagatesse og en med sukrin sirup gold.
Med tagatesse
§ 0,25 dl vann
§ 0,5 dl tagatesse
§ 1 ss smør
§ 0,5 dl fløte
§ ca 1/2 ts havsalt
Med sukrin sirup gold
§ 50g smør
§ 100g sukrin sirup gold
§ 1 dl fløte
§ 1/2 ts havsalt
§ 5 dråper flytende stevia eller 1 ts annen søtning
Pynt
- Bringebær
- Natreen eller sukrin melis
Forklaring
1. Ta frem en kakeform, ca 20 cm i diameter. Smør kakeformen eller bruk bakepapir i bunnen og rundt kanten.
2. Start med å lage bunnen. Kjør nøttene i en blender til de er finhakkede, ikke mel.
Smelt smør. Bland sammen alle ingrediensene. Stryk bunnen utover kakeformen slik at bunnen blir jevn. Stryk gjerne litt oppover kanten på kakeformen også.
Stek bunnen på 200°C i ca 7-10 minutter. Avkjøl på benken.
3. lag karamellsaus og la den avkjøle seg i kjøleskapet.
Fremgangsmåte med tagatesse: kok vann og tagatesse til tagatessen karamelliseres. Varm opp fløte i en annen kjele. Når tagatessen begynner å blir gylden tilsettes smør og litt og litt fløte. NB! det bobler veldig, så ta gjerne kjelen av platen mens du visper godt. Tilsett salt og rør godt. La karamellsausen koke 1-2 minutter. Avkjøl i kaldt vannbad til den starter å tykne.
Fremgangsmåte med sukrin sirup gold: smelt smør, tilsett sukrin sirup og la det koke til det begynner å tykne. Tilsett søtning, fløte og salt. La alt sammen koke et par minutter. Avkjøles over kaldt vannbad.
4. Smelt sjokolade over vannbad.
5. Pisk sammen rømme, kremost, fløte og søtning. Pisk så inn et og et egg. Bland godt. Smak til med sitronsaft.
6. Ha forsiktig ostemassen over bunnen. Tilsett så karamellen og den smeltede sjokoladen. Lag gjerne mønster med en rørepinne.
7. Stek ostekaken på 150°C i ca 45-60 minutter. Kaken skal være fast, men samtidig «disse» når du beveger forsiktig på formen.
8. La kaken avkjøle seg på benken til den er helt kald
9. Den er best hvis den får satt seg i kjøleskapet noen timer/natten over, men det er ikke nødvendig.