Blogg

En diskusjon om mat og økonomi

Jeg hadde en diskusjon med en arbeidskollega om mat og økonomi her forleden dag. 
Det at matbudsjettet vårt har økt siden Corona pandemien kom er det ingen tvil om.
Før mars var vi så privilegert at vi kunne reise til Sverige og handle lavkarbo mel, kjøtt, ost og godterier. Jeg storhandlet en gang annenhver måned, noen ganger en gang i måneden hvis jeg manglet noe.
Nå er det ikke sånn og vi må betale over dobbel pris på mange varer. Det sier seg selv at matbudsjettet vårt har eksplodert.

Vi var strengt enige om at det er dyrt å handle all mat i Norge og at du fikk tilnærmet ingenting for en handlepose for 500kr. 
Ta f.eks en pakke med kjøttdeig eller karbonadedeig så koster den 59 eller 69kr for 400g (normalpris på Coop). 400g kjøddeig er ikke nok til en familie på 4. Vi trenger 2 pakker og så kommer tilbehør vi skal ha ved siden av dette. En middag for 4 personer blir da kostende fort over 200kr pr dag. 

Jeg er veldig glad i First Price produkter eller billigere alternativer der det er mulig, men ulempen med mange av disse produktene er at de er proppet full av sukker, og som diabetiker kan jeg ikke spise dette. Jeg har heller ikke lyst til å servere mine barn matvarer som er proppet full av sukker uansett om produktet er noe billigere. Barn trenger et variert og sunt kosthold med kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt. De trenger vel ikke, men i følge mine barn trenger de litt godteri i helgene. 
Vi har 3 forskjellige kosthold her hjemme; jeg og mannen på lavkarbo/smartkarbo, datteren min på tilnærmet glutenfri kost og sønnen på «vanlig» kosthold. Det i seg selv gjør at matbudsjettet blir høyt.

Når jeg handler er jeg flink til å bruke kundeavisene til lokalbutikkene eller bruke appen «mattilbud». Vi har Coop Xtra, Rema 1000, Kiwi og Joker som nærbutikker.
Jeg handler oftest hver mandag og hver fredag. I perioder er jeg flink til å lage matplan og det hjelper veldig å planlegge middager på økonomien. 
Vi har et mat/handle budsjett på ca 10.000kr, inkludert alt vi handler i butikken av rengjøring, vaskemidler, helseartikler også. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener at en familie på 4 burde kunne klare seg greit på 8700kr utenom helgekos og rengjøringsartikler, så da må jeg si at vi er langt innafor med 2 dietter på vårt kosthold. 

Min kollega mente at jeg lagde så mye dyr mat. Det fikk meg til å se på hva jeg lager av mat. 
Når jeg går i butikken går jeg alltid innom billigkassene og ser på mat som nærmer seg utløpsdato. Du kan finne mange gode kupp der. I det siste har jeg funnet blant annet: ytrefile av storfe, skinkestek, mozarella ost, kyllingvinger, kylling lårfile, svinestrimler, torsk, gulost, kremoster, fløte, brie ost, røkt laks, yougurt naturell og skyr. Noen produkter ungene spiser har jeg også funnet.
Jeg prøver å få med meg 10 kr marked på Joker. Jeg må selvfølgelig følge med på priser, for uansett om det koster 10 kr er det ikke sikkert det er billigere. Men kuppet for 2 uker siden var 6 pk med store egg for 10 kr og kremoster til 10 kr og det er billigere enn normalt.
Brus og godteri kjøper jeg på fredag. Hvis jeg kjøper det på mandag har jeg flere godtetyver i hus. 
Jeg handler mine lavkarbo produkter på tights.no eller på helsekosten. Jeg handler ca hver 2-3 måned for rundt 1500kr.

Mat jeg har laget de siste 14 dagene

Varer vi må ha i hus:

  • Egg – fra bonden. De er litt dyrere, men smaker desto bedre. 
  • Salat, løk, agurk, paprika og søtpotet til mannen. Jeg kjøper grønnsaker til meg jeg kommer til å bruke den uken. Eks squash, grønnkål, sellerirot, avokado etc. Jeg har nesten aldri alt på samme uke.
  • Nøtter og frø
  • Ost – det går over 1 kg ost her i uken
  • Kjøttpålegg til alle og enhver.

Frokost/lunsj:

  • Lager opp et lager av knekkebrød. Spiser det pålegget vi har. Det pålegget som går igjen her er hjemmelaget syltetøy, ost, skinke, servelat, spekeskinke og makrell i tomat.
  • Kjøper proteinbrød til mannen eller baker chia- og linfrøbrød til mannen.
  • Spiser rester av kylling i salat og har brukt opp rester av kylling til suppe.
  • ungene spiser brød/knekkebrød, noen ganger frokostblanding.
  • Vi koser oss med rundstykker og egg og kanskje litt ekstra godt pålegg i helgene.

    Middag:

    • Jeg lager ikke opp middag de dagene jeg jobber kveldsvakt. Da spiser de medisterkaker på brød, stekt egg, toast eller restemat. De elsker toast og stekt egg her hjemme. 
    • Hel rå kylling har billigere kg pris enn ferdig stekt. 
    • Lammefrikase ble middag to dager.
    • fiskegrateng ble middag til meg 3 dager, ungene 2. Siste dagen spiste de toast. Fisken jeg bruker er torskeblokk, tilbudsfisk eller fisk jeg har fått av familie.
    • Pannekaker og vafler så lager jeg av det jeg har i kjøleskapet. Pannekaker og vafler elsker de her hjemme til alle måltider.
    • Svinefile fant jeg på tilbud og ble en tirsdagsmiddag etter jobbehelg.
    • Biff stroganoff. Biff er ikke hverdagskost for oss, men når man får biff til 17 kr pr 150g går det an å kjøpe 4-5 pakker.
    • Pizza er obligatorisk her hver fredag eller lørdag. Da bruker jeg det jeg har i kjøleskapet.
    • Stekt karbonade, egg og bacon. En stor pakke med bacon fra Rema har vi til 2 måltider. Billige karbonader fra Rema inneholder ikke så mye karbohydrater. 
    • Pølser, helst med lite karbohydrater, er også alltid en hit her hjemme. Det er ofte en rett med pølser løpet av uka. Nå tillater jeg meg litt mer karbohydrater når jeg spiser pølser, da det er mest lettvint i husholdningen.

    Godteri/kaker:

    • Jeg lager mange ganger kaker eller godteri i helgene, slik at vi slipper ungenes fristelser. 
    • I det siste pga Halloween etc har jeg lagd litt mer godt. Vi spiser ikke alt på en gang, mye havner i fryseren og blir tatt opp en senere anledning. 
    • Ved ovnsbakt ostekake og mandelkjernepudding, så brukte jeg ingredienser jeg hadde funnet på tilbud, som jeg hadde i kjøleskapet. 

    Tips! Det handler om å se muligheter i det man har, ikke bare ulemper.
    Liten Bemerkning: Jeg spiser ikke alltid det jeg legger ut på facebook….., kun hvis jeg skriver at dette er dagens mat. 

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *