MiddagerTilbehør

Hjemmelagde soltørkede tomater

Hjemmelagde soltørkede tomater

Hjemmelagde soltørkede tomater er både enkelt å lage, super godt og man får brukt tomater langt utover høsten. 
Nå på høsten er norske tomater eller hjemmedyrket tomat super populært, men ulempen er at de blir fort modne og overmodne. Da er det perfekt å få brukt opp tomatene til noe fornuftig, som hjemmelagde soltørkede tomater. 
Du kan selvfølgelig lage tomatsuppe eler hjemmelaget tomatsaus også der du bytter ut hermetiske tomater med ferske tomater og vann.
Tomater er proppet fulle av C-vitaminer og soltørkede tomater kan brukes til varme og kalde retter. Eksempler er i salater, i pai, på tapasbordet, på ristet brød med god ost etc
Alle typer tomater kan tørkes, men husk de har forskjellig type tørketid. 
Vi har brukt tørkemaskin, men her kommer oppskrift på tørking av soltørkede tomater i ovn
Du kan selvfølgelig bruke samme metode for å soltørke paprika også

Oppskrift

1 kg modne tomater
6- 8 fedd hvitløk
Salatkrydder (urter du liker)
Klype salt
Evt pepper
Olivenolje

Del tomatene i 2 eller 4, avhengig av størrelsen på tomatene.
Legg tomatene med snittflaten opp på et bakepapir kledd stekebrett.
Dryss over litt salt.
Forvarm ovnen til 125°C.
Tomatene må tørke i ovnen i 3-4 timer, noe lengre hvis tomatene er store.
For tørkemaskin brukte jeg ca 12 timer. 
Det kan være lurt å fjerne tomatene som er ferdig slik at de ikke blir tørket for mye.
Tips! Det kan være lurt å stikke tomatene med en gaffel ca halvveis av steketiden.
Det kan hjelpe tomatene med å kvitte seg for veske.
Avkjøl de tørkede tomatene.
Skrell og del opp hvitløk. 
2-3 fedd hvitløk pr glass
1/2 ts salatkrydder eller litt friske urter pr glass.
Tilsett soltørkede tomater og fyll på med olivenolje og skru på lokket.
Nb! la det stå igjen ca 2 cm før glasset er fullt.
Sett glassene tilbake i ovnen, men på 110°C.
Stek til oljen begynner å koke, ca 1 time
Avkjøl glassene på benken og skru ordentlig til lokkene.
Oppbevares i kjøleskapet. 
Holdbarheten er flere måneder i tette glass. Åpne glass holder i 1-2 uker.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *