AndreFrokost og lunsj

Blodklubb og blodpølse

Blodklubb og blodpølse er tradisjonsmat. Det var vel mye mer populært før enn nå vil jeg tro, men det smaker utrolig godt. Det er viktig å ta vare på noen gamle tradisjoner når det gjelder mat. Det er også viktig å få brukt hele dyret.
I over 2 år har jeg hatt lyst til å prøve å lage blodklubb selv, også en lavkarbo versjon. Jeg ble inspirert og fikk et spark bak etter at Benedicte Knudsen (mintype1mat) la ut oppskrift på blodpudding.
Det ser ikke veldig appetittelig ut, men det er utrolig godt.
Man kan servere blodpudding/blodpølse på forskjellige typer, del gjerne din versjon.
Mannen og datteren i huset liker blodklubben stekt, med melk og salt på.
Personlig liker jeg å steke blodklubben/blodpølsen godt og har masse søtning på.
Jeg har valgt å ha et innlegg, da oppskriften på blodklubb og blodpølse er ganske lik, men unntak av ister.
Det er viktig med god ister i blodklubb. Ister kan du få kjøpt hos de fleste slaktere eller noen ganger på Mega. Blod har slaktere, Meny og Mega butikker.


Oppskrift på blodklubb og blodpølse

500g blod
3-3,5 dl havrefiber, eventuelt bytt ut noe av havrefiberet med pofiber
1 dl sesammel
2,5 ts salt
1,5-2 ss Finesse/Sukrin + eller Tagatesse
1 ts xanthan gum
1,5-2 ts fiberhusk
250g vann
1 ts pepper
1/4 ts bakepulver (kan utelates, men gjør at blodpølsen og blodpuddingen sveller litt)
Eventuelt 1/2 ts ingefær og 1/2 ts nellik
250g ister (kun til blodklubb)

Ister må ligge i vann 1 døgn før du starter å lage blodklubb.
Fjern hinner og hud på isteret, slik at du sitter igjen med fettet.
Det er ikke så mye ister igjen.
Finhakk isteret.

Blodklubb
Ha blod og vann i en bolle.
Tilsett de andre ingrediensene, men hold av litt fiberhusk og havrefiber.
Bland alt godt sammen og la svelle 15-20 minutter.
Kok opp en stor kjele med vann. Vannet skal dekke ca 1/2 kjelen.
Syns du røren blir for tynn tilsett litt mer havrefiber og fiberhusk.
Røren skal begynne å tykne og få litt gelekonsistens.
Del opp bakepapir i ca 30 cm bredde 9-10 stk
Ha litt ister i hvert bakepapir.
Ta et bakepapir i hånden og form det lett.
Ha 1 liten sleiv med røre over isteret og tilsett litt ister til.
Form bakepapiret rundt røren og tvinn bakepapiret sammen på toppen.
Ha bakepapiret med røren i kjelen.
Gjenta prosessen.
La alt koke i 1-2 timer.
Blodklubben er ferdig når klubben har satt seg og blitt fast.
Oppbevares i fryser.

Blodpølse
Følg samme prosess som med blodklubb, men dropp isteret.
Bakepapiret skal være 30-50cm langt, avhengig hvor store blodpølser du ønsker.
Legg bakepapiret flatt på benken.
Ha ønsket røre på bakepapiret for rull sammen bakepapiret og klem sammen røren samtidig som du ruller, slik at røren blir formet som en pølse.
Tvinn sammen endene og fest med gummistrikk.
Kok blodpølsene i ca 2 timer.
Blodpølsene skal ha satt seg og bli fast.
Oppbevares i fryser



Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Blodklubb og blodpølse

  • Ann-Silje

    Blir enda bedre om man koker disse i kjøttkraft. 😍 Også kan man bruke kaffefiltere til klubban, e lettere syns æ.

    Svar
  • akatrine

    Tusen takk for kjempe fine tips.
    De skal jeg ta med meg neste gang

    Svar
  • akatrine

    Så hyggelig at du vil prøve oppskriften.
    Har aldri prøvd meg på blodpannekaker, men kan prøve neste gang jeg kjøper blod. Takk for tips

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *