Kjøttkaker i brun saus

Til 4 personer
Kjøttkaker:
800g kjøttdeig, bland gjerne oksekjøttdeig og svinekjøttdeig
1/2 løk
2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts muskatnøtt
1/4 ts malt ingefær
2 egg
Ca 1 dl vann
Smør til steking

Eventuelt som fortykningsmiddel kan 1,5-2 ts johannesbrødkjernemel eller 1/4 ts zantaxgum brukes, men det er ikke nødvendig.

Ta frem kjøkkenmaskin.
Finhakk løk.
Ta kjøttdeig, løk, kydder og egg i kjøkkenmaskinen.
Spe deigen med vann.
Kjør kjøkkenmaskinen et par min, slik at alt der godt blandet. 
Form kjøttkaker med en ss og hånden din.
Smelt smør i stekepannen.
Stek kjøttkakene på middels varme på begge sider til de er gjennomstekte.

Sjysaus:

Når kjøttkakene er ferdig stekt, hell litt vann og smør i stekepannen og skrap bunnen.
Hell sjyen over i en kjele.
Tilsett kremost eller 1 ts johannesbrødkjernemel for å jevne sausen. 
Spe med vann eller fløte.
For mer smak kan buljong, kraft eller fond brukes.
Krydre med salt, pepper eller annet krydder du ønsker i sausen.

Kålstuing:
Del kål i biter og kok det mørt.
Ha litt salt i vannet.
Hell av vannet, men ikke kast det.
Smelt 1-2ss smør i samme kjele som kålen ble kokt i.
Rør inn 1 ts jihannesbrødkjernemel.
Spe med litt fløte ca 1/2 dl deretter kraften (vannet kålen ble kokt i).
Krydre med salt, pepper og muskatnøtt.
Tilsett kålen og bland forsiktig.
Server

Annet tilbehør til kjøttkaker kan være:
Kokte grønnsaker
Stekt rosenkål
Forskjellige typer grønnsaksmos
Fløtegratinerte grønnsaker

Rørte tyttebær

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *